Nordvestjyden.dk © 2011 Alle rettigheder forbeholdes

Klubbens Historie

 

 

Forhistorie

Fra Vestyjysk Modelbaneklub Til Struer Modelbaneklub Nordvestjyden

 

I påsken 1984 mødtes to modelbaneinteresserede personer tilfældigt i Holstebro Hallen. Det var Vestergaards FLEISCHMANN udstilling, der trak.

De to, Leif Becher og Flemming Hansen blev enige om, at der burde startes en modelbaneklub for byen Holstebro og omegn.

En tredje person kom lidt senere til, Hans Jørgen Jørgensen, Struer.

Det første møde om en modelbaneklub blev holdt hos ham d. 9. maj 1984.

Efter et par artikler i Dagbladet og Holstebro Posten begyndte flere modelbanefolk at melde sig. Det var folk fra hele egnen.

D. 2. november 1984 er der så stiftende generalforsamling i Vestjysk Modelbaneklub, hvor 17 medlemmer optages. Formand blev Leif Becher.

Det kneb med lokaler. Vi måtte derfor nøjes med at mødes i Idrætscenter Vest i Holstebro. Der blev snakket meget, og mange havde lokomotiver og vogne med, som blev studeret med interesse. Størrelse H0 og N – hvad skulle man vælge?

Vi fik senere lejet lokaler i Sønderport station, hvor der skulle køres i H0. Vi gjorde selv det hele i stand. Desværre var lokalerne for dårlige, for små og uisolerede til formålet. Det var alt for dyrt at varme op.

Hans Peter Lildballe havde efter en kontakt med Struer Kommune skaffet nye lokaler i kælderen under Struer Østre Skole – der hvor vi er nu.

De fleste af Holstebro folkene ønskede ikke at flytte til struer med modelbanen, og under generalforsamlingen d. 10. februar 1986 blev vi derfor enige om at dele klubben i to.

Dette medførte så, at Nordvestjyden blev dannet d. 25. februar 1986.

Som alle nok ved, kører vi i størrelse N. Et af de største N anlæg i Danmark.


 

Klubhistorie

 

Tanken om at der skulle oprettes en modelbaneklub i Struer, kom ret pludseligt ved et weekendmøde i begyndelsen i begyndelsen af februar måned i 1986.

Vi var nogle stykker her fra Struer, der havde været med til at starte Vestjysk Modelbaneklub i Holstebro. Da vi ikke kunne finde et egnet lokale i Holstebro, søgte vi i Struer.

Struer Kommune stillede med stor velvilje et lokale på Struer Østre Skole i udsigt. Det var på 55 m2.

Det var for lolle til et klubanlæg i skala H0, men stort nok til et anlæg i skala N. Det var på det grundlag, vi blev enige om – i al fredsommelighed – at dele os i to selvstændige klubber. Vi opretholdt i et stykke tid er samarbejde om fælles klubaftener og udflugter.

Klubben blev stiftet d. 25. februar 1986, og navnet blev Struer Modelbaneklub Nordvestjyden. Den er opkaldt efter et af de gamle firevogns lyntoge Litra MB fra 1937, der kørte imellem Struer og København fra sommeren 1949 til sommeren 1963.

Toget blev i 1963 afløst af et nyt lyntog Litra MA, der herefter hed Nordjyden.

Nordvestjyden er afbilledet i klubbens logo.

Der er stor enighed om, at klubanlægget bygges i skala N, 1:160.

Klubbens første formand blev Hans Peter Lildballe, der på klubbens vegne overtog lokalet på Struer Østre Skole d. 14. marts 1986.

Hans Peter Lildballe blev på generalforsamlingen d. 29. februar 1988 stemt ud af formandsposten pga. lang tids fravær i klubben. Han er senere flyttet fra byen, men kommer af og til og kigger ind til os

Ny formand blev herefter Freddi Madsen, der fortsatte til generalforsamlingen d. 26. februar 1990. Han ønskede selv at træde ud af bestyrelsen af forskellige årsager.

Efter generalforsamlingen i 1990 blev Herluf Paasch Æbelø ny formand. Han er stadig formand for klubben i jubilæumsåret 1996.

Klubben Nordvestjyden har gennem 10 år været meget aktiv med bygning af klubænlæg og udstillingsanlæg.

 

Fra klubbens 10 års jubilæumsbog i 1996.

Af Flemming C. Hansen & Poul Knuisgaard